De diplomaat

Artikelnummer: CO 738.003f

Velen in Europa – van Italië tot Engeland –  kennen Louis Raemaekers als DÉ kunstenaar-spotprentenkeizer! Maar er was er nog één in Nederland: Henri Verstijnen. Helaas veel minder bekend dan Louis Raemaekers. Grotendeels vergeten in Nederland en dat vinden wij uiterst merkwaardig omdat Henri zeker de evenknie was van nationale beroemdheden als Louis Raemaekers, Jan Sluijters, Willy Sluiter en Pieter van der Hem. Ook van Henri Verstijnen werden tenslotte vele van zijn cartoonachtige spotprenten met succes gepubliceerd in De Nieuwe Amsterdammer in het begin van de 20ste eeuw.
Daarom besteden we als Caput Ovis extra aandacht aan deze kunstenaar in de vorm van een uitgebreide presentatie van een aantal van zijn belangrijkste prenten zoals deze in 1918 werden gepubliceerd in brochurevorm door Uitgeversmij. “De Hooge Brug”,  Amsterdam.

Hier vindt u één van zijn gelithografeerde spotprenten-tekeningen terug (vetgeel aangezet):

0. de heer heeft heerlijk geholpen
c. de vrede-minnaar

d. de doorbreker
e. de uitkijkpost
f. de diplomaat
g. de sluipmoordenaar
h. de oorlogsmaniak
i. de Feldwebel
j. de kamerstrateeg
k. de spion
l. de neutrale
m. ‘dat plebs …!’
n. cultuur in arm-enië
o. de volksmenner
p. de oorlogscorrespondent
q. Krieg ist Krieg
r. de wolf in schaapskleeren
s. Blasé
t. de brandstichter
u. de kat in ’t nauw
v. het Wolf(f)bureau
w. niet lekker
x. de munitiefabrikant
y. op nonactief
z. serenade
z1. de kiesrechtvrouw
z2. de afgepoeierde deputatie
z3. de gastronoom in 1918
z4. de O. W.-er
z5. de hamster
z6. de petroleuse van den voedselnood
z7. de veroveraar

Bovenstaande spotprenten komen alle uit de bundel Satirieke dierstudiën (een serie oorlogstekeningen door Henri Verstijnen) en werd ingeleid door onderstaande tekst:

Henri Verstijnen maakte kort vóór den oorlog studies naar dieren in een der groote Europeesche dierentuinen. Zich verdiepend in het wezen van de dieren, vond hij, zooals reeds vóór hem zooveel anderen gedaan hadden, in de dieren de menschheid verbeeld. Hij zag daardoor bevestigd, dat de Schepper al onze deugden en hebbeIijikheden, al onze primitieve hartstochten in de vogelen en het kruipend gedierte heeft geschetst, vóór Hij de gezamenlijkheid ervan in ons menschen definitief vastlegde. De hier gereproduceerde teekeningen van Henri Verstijnen zijn allen gedurende den oorlog verschenen in het Weekblad ” De Nieuwe Amsterdammer” en worden in deze uitgave in vier talen verspreid.

En als volgt afgesloten:

De hier gereproduceerde reeks tekeningen van Henri Verstijnen wordt voortgezet in het weekblad De Nieuwe Amsterdammer.

Afmetingen 13 × 17.5 cm
Afwerking

niet ingelijst / n.v.t.

Diversen

(boek)illustratie

Genootschap

Grafiek

druksel (litho-, steen-, zeef)

Samenstelling collectie

,

Signatuur

autogram, in de druk, m.o.

Stijl

,

Uitgever

Vindplaats origineel

Verstijnen, Henri

Henri Verstijnen [naamvarianten: Henri Verstynen, Henri Cornelis Gerard Marie Verstijnen, Henri Cornelis Gerard Marie Verstynen; monogrammeerde als HV (aaneen, ineen, in vierkant kader geplaatst)] werd op 9 juli 1882 in Sukabumi geboren en overleed op 11 januari 1940 in Scheveningen. Verstijnen volgde een kunstzinnige opleiding aan de Akademie voor Beeldende Kunsten in Arnhem en was onder andere leerling bij Sieger Baukema, Paul Bodifée, Jacob Hendrik Geerlings en Charles Roskam. Henri ...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Verstijnen, Henri.

Heeft u een vraag of opmerking over 'De diplomaat'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.