Toont alle 7 resultaten
Sluijters Sr., Jan
Jan Sluijters (voorkeurnamen: Jan Sluyters, Johannes Carolus Bernardus Sluyters, Jan (sr.) Sluijters; monogrammen JS J.S., JS 08, JS dooreen) werd op 17 december 1881 in ‘s-Hertogenbosch geboren en overleed op 8 mei 1957 in Amsterdam. Hij was de zoon van Gijsbertus Antonius Sluijters, de vader van Jan Sluijters (jr.), Lous Sluijters en Eliza Sluijters en schoonvader van Jacob Kuijper en Kuno Brinks. Sluijters was gehuwd met M.F. van Cooten.
Hij volgde opleidingen aan de Koninklijke School voor Nuttige en Beeldende Kunsten in ‘s-Hertogenbosch, de Rijksnormaalschool voor Teekenonderwijzers in Amsterdam (M.O. tekenen, specialisatie: stijl- en ornamentleer bij Willem Kromhout) en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten (de Kleine Schildersklasse onder leiding van prof. N. van der Waay en vervolgens nog een avondcursus bij August Allebé zelf) eveneens in Amsterdam. Daarnaast was hij leerling bij Nicolaas van der Waay. Later trad hij zelf weer als leraar op voor Leo Boelaars, Juul Bollee-Hülsmann, Mien de Bruyne-Proos, Nicolas Charles Dekker, Jeanne Wilhelmina Catharine Godin, Frits Hes, Jan van Hest, Jan Hopman, Sjoerd Kuperus, Hans van Santen, Greet Sluijters-van Cooten, Jan Sluijters (jr.), Jacoba Smit, Geert van Wanrooy, Alphons Winters en Adrianus van Zeegen (jr.).
Als kunstenaar was hij actief van 1893 tot aan zijn dood in 1957 (in 1893 maakte hij al op twaalfjarige leeftijd illustraties voor een Frans leesboekje) actief in: Den Bosch, Amsterdam, Renkum, Heeze, Laren maar ook in Portugal (studiereis), Italië (Rome, Napels, Venetië), Spanje (Madrid), Frankrijk (Parijs)
Als aquarellist, etser, grafisch ontwerper, illustrator, (politiek) tekenaar, (wand)schilder werkte hij zowel met water- als olieverf. Een breed scala van producten van kinderboek illustraties, postzegels, (bloem- en vruchten)stillevens, bloemen als zodanig, dorps- en stadsgezichten, figuur- en geschiedenisvoorstellingen, interieurs, kinderen, (kinder)portretten, landschappen, naaktfiguren, religie tot vrouwenfiguren zijn van hem bekend.
Sluijters werd gelouterd met de Prix de Rome in 1904 (1ste prijs schilderkunst).
Hij was lid van Doe stil voort, van Arti et Amicitiae in Amsterdam, van de Vereeniging Sint Lucas in Amsterdam en van Pulchri Studio in Den Haag.
Vermeld in Thieme / Becker, Waller, Vollmer, Scheen, Witt Checklist, Hopmans / Trappeniers, Jacobs, Spijk, Colen / De Raad e.a., Van Adrichem, De Bodt / Kapelle, Jonkman / De Raad, Den Hartog Jager / Tuijn, Jonkman / Geudeker.