Digitale kunst

Digitale kunst is een vorm van hedendaagse kunst vanaf 1970 in de 21ste eeuw die met behulp van een digitale computer is gemaakt, en waarbij de computer een non-triviale rol speelt. Al sinds de eerste goed bruikbare computers is er een soort van digitale kunst ontstaan. Kunstenaars lieten computers met bepaalde codes tekeningen printen of manipuleerden de uitgaande data. De grote opkomst van digitale kunst is echter begonnen met de komst van het internet in zijn huidige vorm. Dit gaf kunstenaars de kans hun werk over de hele wereld te verspreiden en door werkelijk iedere wereldbewoner te laten manipuleren, het idee van de ‘Global Village’ Enkele kenmerken digitale kunst – Reproduceerbaarheid. Een digitaal kunstwerk is door het digitaal opslaan en bewerken in feite oneindig reproduceerbaar.

 

  • Interactiviteit. Vele vormen van digitale kunst zijn interactief, de gebruiker kan zijn inzichten en eigen gedachtensprongen gebruiken om de kunst aan te passen. Een voorbeeld hiervan is een verhaal in hypertext.
  • Manipuleerbaarheid. De digitale kunst blijft manipuleerbaar en verandert daardoor continu.
  • Virtualiteit. De digitale kunst is alleen beschikbaar in een afgeleide vorm. De werkelijke bron is de code. De kunst kan alleen tastbaar worden gemaakt met apparatuur als computer en beeldscherm.
  • Participatie. Een groot deel van de digitale kunst kan alleen bestaan en ontstaan door de participatie van de beschouwer. De beschouwer bouwt of manipuleert het kunstwerk.
  • Dynamiek. Het digitale kunstwerk blijft nooit hetzelfde, het is veranderlijk. De uiterlijke vorm is van voorbijgaande aard door de continue aanpassingen door gebruikers.
  • Auteurschap. Een van de grote problemen bij digitale kunst is die van het auteurschap, wie heeft het nu eigenlijk gemaakt? De kunstenaar heeft de code bedacht, maar het is vaak zo dat de huidige vorm door gebruikers tot stand is gekomen. De vergelijking met componisten van klassieke, musicale, werken kan hier verregaand worden getrokken, immers componisten schrijven de \”code\” voor de muziek, maar het orkest voert het uit, toch wordt de componist als de auteur gezien.

Verwante en soms overlappende begrippen zijn multimediale kunst, mediakunst, nieuwe media en Interactieve kunst. Manfred Mohr is één van de pioniers van de digitale kunst.

 

Geen werken gevonden, probeer het nog eens met andere zoektermen.