We doen Carel Frederik Bendorp zeker niet te kort wanneer we hem bevorderen tot meestertopograaf van Nedereland. En uiteraard is Dordrecht voor hem een belangrijke ‘leverancier’ van topografische onderwerpen. We zijn hem dan ook zeer dankbaar voor het tijdig – voor de sloop – vastleggen van de voormalige Gevangenenpoort en Leuvenbrug.
Deze litho van Bendorp is samen met twee andere (de voormalige Beulstoren en het Klokhuis van de Sint Nicolaas of Nieuwe Kerk) fraai ingelijst (zie de tweede foto).
In de litteratuur wordt deze litho als volgt verwoord:
- Gevangenenpoort en Leuvenbrug in Dordrecht. De gevangenpoort en Leuvenbrug zoals het vroeger was. Van deze voorstelling door Carel Frederik Bendorp maakte Frederik Böger er in 1872 een litho van.
Deze litho is samen met twee andere (de voormalige Beulstoren en het Klokhuis van de Sint Nicolaas of Nieuwe Kerk) fraai ingelijst (zie de tweede foto).
Bendorp (de oude), Carel Frederik
Carel Frederik Bendorp [naamvarianten: Carel Frederick Bendorp, Carel Frederik (de oude) Bendorp, K.J. Bendorp (feitelijk foutief), K.F. Bendorp] werd op 9 februari 1736 in Sas van Gent geboren en overleed op 13 oktober 1814 in Dordrecht.
Bendorp was onder andere leerling bij Hendrik Kobell, Dirk Langendijk en Wouter Uiterlimmige (Dordrecht 1764). Bendorp werd later weer leraar van zijn zoon Johannes Christiaan Bendorp.
Bendorp (de oudere) werkte als kunstenaar voornamelijk in de regio'...
Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Bendorp (de oude), Carel Frederik.
Böger, Frederik
Frederik Böger werd op 29 oktober 1820 in Dordrecht geboren en overleed daar ook op 20 april 1880. Hij was de vader van Frederik Böger junior.
Over specifieke kunstzinnige opleidingen is ons niets bekend.
Als kunstenaar was hij actief als tekenaar, kalligraaf, lithograaf steengraveur. Daarnaast exploiteerde hij een Steendrukkerij in Dordrecht.
Zijn belangrijkste producten als kunstenaar waren portretten.
Vermeld in Molhuysen / Blik, Waller, Scheen, Saur.
Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Böger, Frederik.