Ga naar de inhoud
Kunstenaar:Toorop, Jan

Scheurkalender 1946

Privécollectie

Meerdere uitgeverijen gebruikten de tekeningen en litho’s van Jan Toorop [maar ook van collega-kunstenaars zoals onder andere van Louis Raemaekers tijdens de eerste wereldoorlog: zie hiervoor COL 963.039 t/m 963.053] vele jaren – vooral tijdens de eerste helft van de 20ste eeuw om daarmee (thematische) (scheur)kalenders en mapjes postkaarten te illustreren. De formule – welke door uitgevers werd gehanteerd was een bijzonder simpele. Want gedrukt op stevig karton konden de afgescheurde vellen eenvoudig worden verknipt tot ansichtkaarten en per post naar vrienden en kennissen worden verstuurd. Kortom voor alle partijen zeer voordelig! De kunstenaar ving een vergoeding voor het ter beschikking stellen of ontwerpen van het basismateriaal, de uitgever werd beloond via marges op zijn drukwerk en beloning voor zijn uitgeefinspanningen en de uiteindelijke koper kon zo op een zeer goedkope wijze aan ansichtkaarten komen om te communiceren met vrienden, familie en kennissen over alles wat hem of haar beroerde. Thematische onderwerpen van de diverse uitgaven varieerden van religie tot oorlogsgeweld.

Formaat: Toorop: kalender 15,5 x 15 en de ansichtkaarten zelf 9 x 14.

Litho.

Gesigneerd: de meeste illustraties zijn in de druk gesigneerd en / of geannoteerd; veelal r.o..

Van deze kalender is ooit het voorblad losgeritst. De rest kent nog immer het oorspronkelijke verband. Overigens worden ALLE kaarten elders op de website behandeld en beschreven (zie de bijgevoegde foto’s van de kaarten voor de kalender gebruikt).

afmetingen 9 × 14 cm
1. prentsoort

2. status

3. periode afbeelding

,

4. kunstvorm

,

5. voorstelling

6. signering

,

7. lokatie object

8. uitgever

9. specificatie / serie (nummer)

Toorop, Jan

Johannes Theodorus (Jan) Toorop werd op 20 december 1858 in Poerworedjo (Indonesië, waar zijn vader grifier was bij de landraad Begelen) geboren en stierf in Den Haag op 3 maart 1928. Hij was de vader van de later zo beroemd geworden Charley Toorop en groot- resp. overgrootvader van Edgar Fernhout resp. Rik Fernhout. Aanvankelijk volgde hij een opleiding aan de Polytechnische School in Delft (onder de leiding van Paul Tétar van Elven). Daarna ging hij eerst naar de Rijksacademie van Beelde...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Toorop, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Scheurkalender 1946'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.