Ga naar de inhoud

Arendsoog (17 delen) / Pim Pandoer (6 delen)

 1,00

Vele 100-duizenden jongens (en meisjes?) lazen in de zestiger jaren  zo ongeveer de Arendsogen en Pim Pandoers stuk. Elke keer weer als er een nieuw Jan Nowee of Carel Beke verscheen bij Malmberg, was het feest in de plaatselijke boekhandels.

Arendsoog is een Nederlandse kinderboekenserie geschreven door Jan Nowee en later door zijn zoon Paul Nowee. Jan Nowee was schoolhoofd van de Paulusschool in Den Haag. In zijn vrije tijd deed hij o.a. vrijwilligerswerk in de r.k. Vincentius-bibliotheek. Daar werd Nowee geconfronteerd met kinderen, vooral jongens, die op zoek waren naar cowboyverhalen, maar die daar niet konden vinden. De boeken van Karl May waren vaak nog te moeilijk en te ruw in taalgebruik voor deze jongeren en voor de rest was er eigenlijk niets in dat genre voorhanden.

Nowee besloot zelf een boek te gaan schrijven. In 1935 was hij klaar met zijn boek, dat hij Arendsoog noemde, naar de held uit het boek. Johannes Nowee schreef in 1936 deel 2: Witte Veder. Pas na de tweede Wereldoorlog verscheen in 1949 deel 3 uit de serie. Toen de KRO in 1950 een hoorspel van Arendsoog ging uitzenden, werden de boeken pas echt bekend en werd Arendsoog onder jong en oud een begrip. In 1958 overleed Johannes Nowee plotseling, terwijl hij halverwege deel 20 was. Zijn zoon Paul besloot dit deel af te schrijven en schreef nog 43 andere delen totdat hij in 1993 zelf stierf (Wikipedia).

 

Pim Pandoer is de hoofdpersoon uit een achttiendelige serie jeugdboeken, geschreven door Carel Beke.

De echte naam van Pim Pandoer is Fer Donkers. Zijn familie van joodse afkomst is omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hijzelf ontsnapte aan de dood, waardoor hij twee kanten bij zichzelf ontwikkelde: de vriendelijke Fer en zijn onverzettelijke alter ego Pim.

Hij is de pleegzoon van Bas en Marijke Baanders. In het eerste boek is hij nog een opiumsmokkelaar, later een onderzoeker bij de KEMA in Arnhem, privédetective en avonturier.

Dankzij zijn veelzijdige talenten is hij in staat om een eigen onderzeeër, de Pegasus, te bouwen. In het tweede boek van de reeks wordt dit vaartuig vervangen door de Salamander, een rode amfibie-sportwagen die hij eveneens zelf in elkaar heeft gezet.

In 1953 verscheen het eerste boek, Pim Pandoer, de schrik van de Imbosch, geïllustreerd door P. Nagtzaam, omslag door Frans Lammers die ook andere delen illustreerde. Schrijver Beke was leraar op een ULO in Arnhem. Hij had een avonturenboek voor zowel jongens en meisjes voor ogen. Daarom introduceerde hij de Amsterdamse tweeling Koos en Jenny Menning. Zij logeren bij hun oom Jan en tante Rie Menning en hun neven Henk en Bob in Arnhem en ontmaskeren de opiumsmokkelaar Fer Donkers, alias Pim Pandoer. In het tweede boek is Fer niet meer de schurk, maar neemt hij het als held op tegen zijn aartsrivaal, de Rode Spin. Omdat Fer Donkers werkt bij de KEMA in Arnhem komt hij voor zijn werk in heel Europa, en zelfs beleeft hij met zijn pleegvader Bas Baanders een avontuur in het mystieke Egypte (Pim Pandoer en De Groene Scarabee).

In totaal verschenen 18 boeken in de periode 1953-1969. De hele serie is als Witte Raven Jeugdpocket herdrukt. De Serie van Pim Pandoer was een groot succes. De schrijver Carel Beke gaf na deel 16 (De ridders van de Turfburcht) aan bij uitgever Malmberg geen Pim Pandoer verhalen meer te willen schrijven. De uitgever heeft hem overgehaald om nog twee delen te schrijven. Deze twee laatste delen zijn in groot formaat vrij zeldzaam (zeker met kaft). Van deel 18 zijn zelfs maar twee drukken verschenen; dit is daarom een curiositeit.

afmetingen 6,3 × 21 cm
0. ontwerp / vorm / datering

1. prentsoort

,

2. status

,

3. periode afbeelding

4. kunstvorm

,

5. voorstelling

,

6. signering

7. lokatie object

8. uitgever

9. specificatie / serie (nummer)

onbekend / monogram / acroniem

Werk van onbekende kunstenaar. Uiteraard wordt nadere informatie zeer op prijs gesteld. Zowel qua kunstenaar maar ook qua voorstelling zelf.

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van onbekend / monogram / acroniem.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Arendsoog (17 delen) / Pim Pandoer (6 delen)'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.