Toont alle 2 resultaten
Crayer Gaspar de
Caspar de Crayer [naamvarianten: Jasper de Crayer, Gaspar de Crayer (II); monogrammerde als DC] werd op 18 november 1584 in Antwerpen geboren en overleed op 27 januari 1669 in Gent.
Crayer was als kunstenaar actief als prentkunstenaar, (hof)schilder, tekenaar. Daarnaast fungeerde hij als kunstagent en belastingontvanger.
Capar vertrok als jongeman naar Brussel omdat daar veel werk was voor kunstschilders.
Hij ging vermoedelijk in de leer bij Raphael Coxie (zoon van Michiel Coxie). Caspar stond sterk onder de invloed van Rubens. Zelf leidde hij onder andere Jan van Cleve (II), François Duchatel, Antoon van den Heuvel, Anselm van Hulle, Nicolaes de Liemacker en François de Monnaville op.
Na Rubens’ dood wordt Crayer gerekend tot de belangrijkste en meest toonaangevende kunstenaars van de Zuidelijke Nederlanden.
Hij kreeg veel schildersopdrachten die hij door zijn eigen grote atelier (als een soort van backoffice) liet uitwerken (Rubens werkte ook zo) Net als Rubens ging hij zelf voor het ontwerp van zijn schilderijen terwijl hij de uitwerking door leerlingen en medewerkers overliet.
Caspar was lid van de Sint-Lucasgildes in Brussel en Gent.
Het grootste deel van zijn leven woonde en werkte de Crayer dus in Brussel. In 1635 werd hij tot hofschilder benoemd door de Spaanse landvoogd Ferdinand wiens portret hij ook schilderde.
Zijn rol als hofschilder bleef hij ook vervullen onder diens opvolger (aartshertog Leopold Willem van Oostenrijk).
Op hoge leeftijd verhuisde De Crayer naar Gent waar hij met een groot atelier actief bleef en tot aan zijn dood.
Vermeld in Karel van Mander, Dulwich, Thieme / Becker,Saur, Houbraken, Bénézit.