Enig resultaat
Andréa, Cees
Cornelis (Kees) Andréa (naamvariant: Cornelis Andrea; signeerde vaak met K. Andréa) werd in Den Haag geboren op 3 februari 1914 en stierf daar ook op 7 juli 2006.
Andrea volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.
Hij werkte zowel in Den Haag als in Hongarije en Spanje. Ook werkte hij enige jaren op de eerste Nederlandse Vrije Studio (o.l.v. Francis d’Erdely en Chris de Moor).
Cees Andrea richtte samen met Livinus van de Bundt omstreeks 1938 de Verve kunstenaarsgroep op (Hannie Bal, Herman Berserik, Theo Bitter, Quirine Collard, Rein Draijer, Jan van Heel, Nol Kroes, George Lampe, Willem Minderman, Henk Munnik, Rudi Rooijackers, Willem Schrofer, Ferry Slebe, Frans Vollmer, Co Westerik, Frans de Wit, (1901-1981), Hubert Bekman, Dirk Bus, Theo van der Nahmer, Aart van den IJssel, Bram Roth en Rinus van der Neut).
In de praktijk blijkt Andrea als kunstenaar een duizendpoot [(wand)schilder, aquarellist, (pen)tekenaar, etser, lithograaf, vervaardiger van houtsnedes, graficus, illustrator, monumentaal kunstenaar, docent aan de academie, vervaardiger van mozaïek en textielkunstenaar].
In 1947 volgde een benoeming tot docent aan de Vrije Akademie in Den Haag.
Zijn productie bestreek zowel figuurvoorstellingen, portretten, dieren, interieurs als (winter)landschappen, (bloem)stillevens, bloemen en religieuze onderwerpen zowel in olieverf, waterverf als in weeftechniek, glas-in-lood, houtsneden en wandtapijten.
Vele prijzen vielen hem ten deel: Jacob Marisprijs (meerdere keren onder andere voor tekenen), Jacob Hartogprijs, Haagse Stadhuisprijs en de Visser Neerlandiaprijs.
Andrea was lid van Pulchri Studie, van de Vereniging van Beoefenaars van de Monumentale Kunsten, van de Hollandse Aquarellisten Kring. van het Nederlandse Kunstenaars Genootschap en van de Realisten.
Als leraar van Adèle de Beaufort, Johan van den Berg, Estelle van Bilderbeek, Vicky de L’ Espinasse, Anna Paulowna Maria Hamerster, André Holslag, Ton Hoogendoorn, Nel Koen, Theo de Kok, Pieter Manneke, Fernando de Nadal, Wim Noordhoek, Antoon Roelofs (1906), Barbara Schrier, Greet Smit en Meindert Volkers had hij een grote invloed in het Nederlandse kunstenaarsveld.
Vermeld in Scheen, Jacobs, Van der Schaft.