Aanbieding!
Kunstenaar:Veth, Jan

Prof dr HJAM Schaepman

 47,50

Artikelnummer: CO 113.005
Onderwerp:

In 1882 maakte Jan Veth dit portret van Hermanus Johannes Aloysius Maria (Herman) Schaepman. Schaepman was naast dichter, theoloog en progressief – heden ten dage zouden we het socialistisch noemen – politicus vooral een rooms-katholiek priester. De katholieke emancipatie ervoer hij als zijn belangrijkste opdracht als priester-politicus. Later werd hij zelfs lid (nog als priester) van de Tweede Kamer.
Op geloofsgebied was hij oerconservatief (bijna een ‘ultramontaan’). Het liberalisme uit zijn tijd verfoeide hij dan ook en dat was tevens de belangrijkste prikkel om samen met Abraham Kuyper en andere confessionele partijen een rechtse coalitie te vormen.

Het jarenlang ongebreideld verzamelen van kunst noopt ons om objecten te vervreemden om de collectie beheersbaar te houden. De bescheiden vraagprijs (exclusief verzendkosten) is gebaseerd op de oorspronkelijke verwervingskosten. Belangstellenden mogen ook bieden via het reactieformulier.

Afmetingen 27.5 × 42 cm
Afwerking

niet ingelijst / n.v.t.

Genootschap

Teekengenootschap Pictura Dordrecht

Grafiek

Overig

Samenstelling collectie

Signatuur

in de druk, l.o., toelichtende tekst(en)

Stijl

Uitgever

Amst. Boek- en Steendrukkerij v/h Ellerman, Harms & Co.

Veth, Jan

Jan Veth [naamvarianten: Jan Pieter Veth, Jan Pieter (dr.) Veth, Henric van Gooyen, Samuel van Hoogstraten (monogram: Sv.H.), J. Staphorst, G.H.C. Stemming, Van Doornik en de Kempenaere; signeerde meestal met Jan Veth, JV of J V ineen] werd op 18 mei 1864 in Dordrecht geboren en overleed op 1 juli 1925 in Amsterdam. Hij volgde een opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam en was daarnaast leerling van August Allebé, Antoon Derkinderen, Johann Wilhelm Kaiser en Adria...

Klik hier voor de hele levensbeschrijving en al onze werken van Veth, Jan.

Heeft u een vraag of opmerking over 'Prof dr HJAM Schaepman'? Dan vernemen wij dat graag. Gebruik daarvoor het onderstaande formulier.

    Terug naar vorige pagina